Προγράμματα - Προσκλήσεις
Υποστήριξη και λειτουργία της Οργανωτικής Διάρθρωσης των ΑΕΙ (Μονάδες Υποστήριξης Φοιτητών) και ανεξάρτητων λειτουργικών μονάδων (Μονάδες Διασφάλισης Ποιότητας και Στρατηγικού Σχεδιασμού)
Σκοπός της προτεινόμενης δράσης είναι να διασφαλιστεί ένα βελτιωμένο οργανωτικό και λειτουργικό περιβάλλον στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ), όπως προβλέπεται στον ν. 4957/2022 καθώς και στους Οργανισμούς των ΑΕΙ. Αυτό θα επιτευχθεί, αφενός μέσω της υποστήριξης/ενίσχυσης των οργανικών και ανεξάρτητων Μονάδων των ΑΕΙ στην άσκηση των αρμοδιοτήτων τους και αφετέρου μέσω της υλοποίησης και εφαρμογής εργαλείων διασφάλισης ποιότητας και στρατηγικού σχεδιασμού, ώστε να αναβαθμιστεί περαιτέρω η αποδοτικότητα της λειτουργίας τους. Επιπλέον διασφαλίζεται η συνεργασία των ΑΕΙ με την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) για την αποτύπωση των στοιχείων προόδου των ανωτέρω δομών και εργαλείων στο πλαίσιο της επίτευξης των στόχων του Προγράμματος.
Η Πρόσκληση περιλαμβάνει την υλοποίηση τριών υποδράσεων:
Υποδράση 1: Υπηρεσίες Υποστήριξης Φοιτητών στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας
Αποστολή των Μονάδων Υποστήριξης Φοιτητών (ΜΥΦ), σύμφωνα με το αρ. 208 του ν. 4957/2022, είναι η υποστήριξη των φοιτητών κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής τους ζωής, τη συνέχιση των σπουδών τους και την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.
Στις αρμοδιότητες των ΜΥΦ περιλαμβάνονται ενδεικτικά:
•Η υποστήριξη διεξαγωγής της πρακτικής άσκησης φοιτητών (δράσεις προσέλκυσης φορέων υποδοχής, υποστήριξη προγραμμάτων πρακτικής άσκησης, αξιολόγηση προγραμμάτων πρακτικής άσκησης από τους φορείς και τους αποφοίτους κ.λπ.).•Η ενίσχυση διασύνδεσης των φοιτητών και αποφοίτων του ΑΕΙ με την αγορά εργασίας (διοργάνωση εκδηλώσεων διασύνδεσης και σεμιναρίων, παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης και πληροφόρησης σε φοιτητές και αποφοίτους για ζητήματα σταδιοδρομίας και ενίσχυσης του εργασιακού τους προφίλ, για δυνατότητες προώθησης καινοτόμων ιδεών, προαγωγή ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων των φοιτητών παράλληλα με τις τυπικές σπουδές, ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και δεξιοτήτων που συνάδουν με την ανάληψη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων) ώστε αυτά να αξιοποιηθούν σε επαγγελματικές ή κοινωνικές δραστηριότητες.•Η ιχνηλάτηση των αποφοίτων σε συνεργασία με την ΕΘΑΑΕ (εκπόνηση μελετών, εκθέσεων βάσει καταγεγραμμένων στοιχείων).•Η σύνταξη τακτικών εκθέσεων, η εκπόνηση μελετών και η τήρηση στατιστικών στοιχείων σχετικά με όλες τις ανωτέρω δραστηριότητες, καθώς και η παρακολούθηση της στοχοθεσίας των εμπλεκόμενων Μονάδων του ΑΕΙ.
Υποδράση 2: Υπηρεσίες Διασφάλισης Ποιότητας, Στρατηγικής Ανάπτυξης και Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας
Στα ΑΕΙ, σύμφωνα με το ν. 4957/2022, λειτουργούν μονάδες που προάγουν τη στρατηγική ανάπτυξη τους και διασφαλίζουν την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Μονάδας Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) και η Μονάδα Στρατηγικού Σχεδιασμού (ΜΣΣ).
Αποστολή της ΜΟΔΙΠ είναι η συνεχής βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου του ΑΕΙ, καθώς και η αποτελεσματική λειτουργία και απόδοση των υπηρεσιών του ενώ αντίστοιχα, η αποστολή της ΜΣΣ είναι η κατάρτιση του στρατηγικού σχεδίου του ΑΕΙ και η σύνταξη σχεδίων συμφωνιών προγραμματικού σχεδιασμού του άρθρου 15 του ν. 4653/2020.
Οι προτεινόμενες ενέργειες θα πρέπει να αποσκοπούν στο πλήρη συντονισμό του στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού του ΑΕΙ με τις κατευθύνσεις της ΕΘΑΑΕ και θα αφορούν:
- στην εφαρμογή νέων διαδικασιών ποιότητας όπου απαιτείται (σχεδιασμός και εφαρμογή νέων διαδικασιών εσωτερικής αξιολόγησης, στρατηγική διασφάλισης ποιότητας),
- στην εκπονηση τεκμηριωμένων εκθέσεων και αναφορών για την εξέλιξη των δεικτών επίδοσης,
- στην ανασκόπηση των αποτελεσμάτων διασφάλισης ποιότητας,
- στην επικαιροποίηση των διαδικασιών για την υποστήριξη της στρατηγικής διασφάλισης ποιότητας για την επόμενη πενταετία,
- στην επεξεργασία δεδομένων ποιότητας για το ΑΕΙ και στη δημιουργία νέων διαδικασιών για τη συλλογή τους
- στην υποστήριξη διαδικασιών για την επικαιροποίηση του στρατηγικού σχεδίου καθώς και των επιχειρησιακών και αναπτυξιακών σχεδίων του ΑΕΙ,
- στην εφαρμογή της διαδικασίας της ετήσιας παρακολούθησης/προσαρμογής των στόχων και δράσεων στρατηγικής και προγραμματικών συμφωνιών, βάσει δεικτών επιδόσεων (KPIs) σε όλα τα επίπεδα διοίκησης,
- στη διαδικασία αναθεώρησης και επικαιροποίησης των δράσεων για την βελτίωση της απόδοσης και του βαθμού επίτευξης των στόχων,
- στην παρακολούθηση της επίδοσης του ΑΕΙ σε διεθνείς λίστες κατάταξης,
- στις διαδικασίες αυτοαξιολόγησης της ΜΣΣ και της εσωτερικής της δομής, ως προς το βαθμό στελέχωσης, τις διαδικασίες και τη ροή εργασιών, τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και το επίπεδο επιχειρησιακής της ικανότητας,
- στην επιμόρφωση των στελεχών του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού.
Με στόχο την παροχή νέων υπηρεσιών για την υποστήριξη και ενδυνάμωση των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας αναμένεται να πραγματοποιηθεί η αναβάθμιση των υπηρεσιών Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης. Οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται από τα Κέντρα Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης σύμφωνα με το άρθ. 129 του ν. 4957/2022.
Η αναβάθμιση των υπηρεσιών θα επιτευχθεί μέσω της επιμόρφωσης του διδακτικού προσωπικού σε θέματα τα οποία έχουν αναδειχθεί ιδίως από την εξωτερική αξιολόγηση και πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών, την παραγωγή υλικού επιμόρφωσης ή κατάρτισης, τη διατύπωση προτάσεων προς το ΑΕΙ για την οριζόντια εφαρμογή προτύπων διδασκαλίας και αξιολόγησής της διδασκαλίας.
Οι συγκεκριμένες υπηρεσίες καθώς και όλες οι δομές που ενισχύονται, παρακολουθούνται και αξιολογούνται με τη συνεργασία της ΜΟΔΙΠ του ΑΕΙ στο πλαίσιο της λειτουργίας του Εσωτερικού Συστήματος Διασφάλισης Ποιότητας (ΕΣΔΠ) και εφαρμόζονται οι σχετικές οδηγίες της ΕΘΑΑΕ. Αναμένονται τα πορίσματα στο πλαίσιο της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης του ΑΕΙ και η υιοθέτηση δεικτών επιδόσεων (ΚΡΙs) για την αποτίμηση των δραστηριοτήτων τους, ετήσιο απολογισμό και προγραμματισμό δράσεων, η ενημέρωση των σχετικών Προγραμμάτων Σπουδών για την παρακολούθηση του έργου που θα αναπτυχθεί από το ΑΕΙ και οι σχετικές δράσεις δημοσιότητας και προβολής του έργου τους.
Δικαιούχοι των υποδράσεων 1 και 2 είναι οι ΕΛΚΕ ΑΕΙ. Κάθε δικαιούχος δικαιούται να υποβάλει δύο προτεινόμενες Πράξεις, μια για κάθε υποδράση. Στο Παράρτημα Α αποτυπώνεται η συνολική ΔΔ ανά δικαιούχο και ανά υποδράση για τα έτη 2024-2027, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και της ΕΘΑΑΕ.
Υποδράση 3: Συντονισμένες οριζόντιες δράσεις ΕΘΑΑΕ – ΑΕΙ
Η ΕΘΑΑΕ βάσει του θεσμικού της ρόλου θα υποστηρίξει τα ΑΕΙ και ειδικότερα τις δομές που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της παρούσας Πρόσκλησης, ώστε να διασφαλιστεί η αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα των ως άνω περιγραφόμενων ενεργειών και να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί. Θα αναλάβει τη συλλογή των κρίσιμων δεδομένων και πληροφοριών για την παρακολούθηση της προόδου των ανωτέρω σε εξαμηνιαία και ετήσια βάση με τη συνεργασία των ΑΕΙ, την παρακολούθηση των τιμών των ΚΡΙς των Ιδρυμάτων και την παροχή των αναγκαίων στοιχείων και πληροφοριών για την σύνταξη ετησίων εκθέσεων και αναφορών, τη σύνταξη κατευθυντηρίων αναφορών προς τα ΑΕΙ οι οποίες θα περιλαμβάνουν στοιχεία για την πρόοδο του έργου και συστάσεις για την άρση αδυναμιών και εφαρμογή καλών πρακτικών για την επίτευξη των στόχων των Πράξεων, την εφαρμογή εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με σκοπό την μεταφορά τεχνογνωσίας στα ΑΕΙ και τη δημιουργία πιστοποιημένων χρηστών των συστημάτων τους, τη οργάνωση συναντήσεων εργασίας ή εκδηλώσεων για την ενημέρωση και τη δημοσιότητα των ενδιάμεσων και τελικών αποτελεσμάτων του Προγράμματος.
Δικαιούχος της υποδράσης 3 είναι η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ).
Σε ποιους απευθύνεται
Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ)
Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ)
Περίοδος υποβολής
από 1/10/2024 έως 30/6/2025
Οι προτάσεις υποβάλλονται μέσω του ΟΠΣ στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://logon.ops.gr από τον νόμιμο εκπρόσωπο του Δικαιούχου. Ο Δικαιούχος μετά την επιτυχή υποβολή της πρότασης ενημερώνεται σχετικά μέσω του ΟΠΣ.