Η Ελληνική Προεδρία της EUSAIR 2024-2025 παρουσιάζει στις Βρυξέλλες το πρόγραμμά της, τα επιτεύγματά της και απευθύνει κάλεσμα στο επιστέγασμα των δράσεών της, στο 10ο EUSAIR FORUM στην Κρήτη (Μάιος 2025)
27/2/2025
H πρωτοβουλία της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου (EUSAIR) για την παρουσίαση των δράσεων και των πεπραγμένων της σε εταίρους, φορείς και οργανισμούς με έδρα τις Βρυξέλλες, καθώς και σε ακολούθους στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία (ΜΕΑ) Βρυξελλών, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία την
Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2025, στην τρίωρη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΜΕΑ Βρυξελλών, με θέμα «
Enhancing the Political Debate on EUSAIR: Hellenic Presidency of the European Strategy for the Adriatic-Ionian macroRegion 2024-2025. Priorities – Activities – Visibility - Prospects».
Εκπρόσωποι επιτρόπων, ακόλουθοι της ΜΕΑ και ομόλογοί τους από τις χώρες-μέλη της Στρατηγικής που έχουν την έδρα τους στις Βρυξέλλες, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την πορεία έγκρισης του Αναθεωρημένου Σχεδίου Δράσης (‘ΑΣΔ’) της Στρατηγικής, καθώς και για τις δράσεις και τις εκδηλώσεις της Ελληνικής Προεδρίας απολογιστικά, για τις προσεχείς συναντήσεις σε θεματικές που αποτελούν προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας και της Στρατηγικής και για το 10ο EUSAIR FORUM που θα αποτελέσει την επιτομή των εργασιών της Ελληνικής Προεδρίας EUSAIR.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με το χαιρετισμό του Πρέσβη κου Ιωάννη Βράιλα, Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στις Βρυξέλλες, ο οποίος έθεσε το γεωπολιτικό και οικονομικό πλαίσιο στο οποίο δραστηριοποιείται η Ελληνική Προεδρία και τόνισε τη σημασία της Στρατηγικής για τη συνοχή, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη συνεργασία στη μακρο-περιοχή.
Αναφερόμενη στη σημασία της μετάβασης από το Αναθεωρημένο Σχέδιο Δράσης της Στρατηγικής στην υλοποίησή του, που αποτελεί στόχο της Ελληνικής Προεδρίας, η Γενική Γραμματέας ΕΣΠΑ κα Βασιλική Παντελοπούλου τόνισε την ανάγκη συνεργασιών, συνεργειών και της
συνεχούς δέσμευσης και ενεργούς συμμετοχής όλων των εμπλεκόμενων φορέων – από τα κράτη-μέλη και τους θεσμούς της ΕΕ έως τις περιφερειακές και τοπικές αρχές, την επιχειρηματική κοινότητα και την κοινωνία των πολιτών – για τη «μετατροπή» της Στρατηγικής σε απτά αποτελέσματα.
Τέλος, η Γενική Γραμματέας προσκάλεσε τους συμμετέχοντες στο 10ο ετήσιο Forum της EUSAIR στην Κρήτη, 6-7 Μαΐου, όπου θα δοθεί η ευκαιρία να αξιολογηθεί η πρόοδος της Στρατηγικής, να διαμορφωθούν νέες συνεργασίες και να χαράξουν όλοι οι εμπλεκόμενοι μαζί τα επόμενα βήματα.
Ο κος Morray Gilland από τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG-REGIO) παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα έγκρισης του Αναθεωρημένου Σχεδίου Δράσης της Στρατηγικής, τονίζοντας την εισαγωγή του πέμπτου Πυλώνα της Κοινωνικής Συνοχής στο Σχέδιο, καθώς και την ευθυγράμμιση του Σχεδίου με τις ευρωπαϊκές πολιτικές για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.
Τέλος, η Εθνική Συντονίστρια της EUSAIR, κα Ματθίλδη Κωνσταντοπούλου, παρουσίασε τις εκδηλώσεις της Ελληνικής Προεδρίας της Στρατηγικής στο πλαίσιο της κάθε προτεραιότητάς της και αναφέρθηκε στις επόμενες εκδηλώσεις, που θα καταλήξουν στην τελική διοργάνωση του Forum της EUSAIR και την παράδοση της Προεδρίας της Στρατηγικής από την Ελλάδα στη Βόρεια Μακεδονία.
Επιπλέον, σημείωσε τις επαφές της Ελληνικής Προεδρίας σε θεσμικό και πολιτικό επίπεδο που μπορούν να συμβάλλουν στη δέσμευση και ενεργό συμμετοχή φορέων και στελεχών από τους θεσμούς της ΕΕ, τις περιφέρειες και τις τοπικές αρχές για τη δημιουργία νέων υποστηρικτικών δράσεων και πρωτοβουλιών στο πλαίσιο της Στρατηγικής, κλείνοντας την παρουσίαση με τρία ορόσημα για την Ελληνική Προεδρία, ήτοι
- την έγκριση του Αναθεωρημένου Σχεδίου Δράσης,
- τη συμβολή της Προεδρίας στον διάλογο για την Πολιτική Συνοχής της ΕΕ μετά το 2027 και
- την ανάπτυξη δεξιοτήτων των προενταξιακών χωρών για την προετοιμασία της ένταξής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και τη δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης και αξιολόγησης της Στρατηγικής, που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την αξιολόγηση της Στρατηγικής την επόμενη περίοδο.
Η συζήτηση που ακολούθησε επικεντρώθηκε στις προσδοκίες της Ελληνικής Προεδρίας, τόσο από την εφαρμογή του Αναθεωρημένου Σχεδίου Δράσης, όσο και από την υλοποίηση της Στρατηγικής στα επόμενα χρόνια με στόχο την ανάδειξη της συγκεκριμένης Στρατηγικής για την Αδριατική και το Ιόνιο σε πρωταγωνίστρια των εξελίξεων και των δράσεων στην περιοχή.
Φωτογραφίες
Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης:
13/3/2025