Δυναμικό ξεκίνημα της ελληνικής προεδρίας της Μακροπεριφερειακής Στρατηγικής Αδριατικής-Ιονίου (EUSAIR) με παρουσία στα Ποσειδώνια 2024
29/8/2024
Από τη μεγαλύτερη έκθεση της Ελληνικής Ναυτιλίας δεν θα μπορούσε να λείψει η Ελληνική Προεδρία της μακροπεριφερειακής στρατηγικής Αδριατικής-Ιονίου (EUSAIR), ειδικότερα αν λάβουμε υπόψη ότι η έκθεση συνέπεσε με την ανάληψη της Προεδρίας της Στρατηγικής από τη χώρα μας που θα διαρκέσει έως τις 31.5.2024.
Σημειώνουμε ότι ως χώρα έχουμε τον συντονισμό του πρώτου Πυλώνα της στρατηγικής EUSAIR μαζί με το Μαυροβούνιο και αντικείμενό του πυλώνα είναι οι γαλάζιες τεχνολογίες, η αλιεία και υδατοκαλλιέργεια, καθώς και η θαλάσσια διακυβέρνηση. Ο Πυλώνας ενθαρρύνει την καινοτόμο θαλάσσια ανάπτυξη, προωθώντας παράλληλα τη βιώσιμη γαλάζια οικονομία.
Η εκπρόσωπος του πρώτου πυλώνα στη στρατηγική EUSAIR, Δρ. Ειρήνη Μαντζούνη, θαλάσσια βιολόγος με ερευνητικό υπόβαθρο στη δυναμική των θαλάσσιων ιχθυοπληθυσμών και τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων, υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής, στέλεχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη Γενική Διεύθυνση Αλιείας, εκλήθη να παρουσιάσει τις προτεραιότητες του πυλώνα της στρατηγικής που αποτελούν και προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας της στρατηγικής σε θεματικό εργαστήριο της δράσης “Sustainable Blue economy partnership - SBEP” που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος HORIZON EUROPE, την Παρασκευή, 7 Ιουνίου 2024, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ποσειδώνια 2024».
To συγχρηματοδοτούμενο έργο SBEP αξιοποιεί την έρευνα και την καινοτομία (R&I) για την ενίσχυση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον ωκεανό, τις θάλασσες και τις ακτές. Μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 29 χώρες ενώνουν στρατηγικά τις δυνάμεις τους, ευθυγραμμίζοντας προτεραιότητες και συγκεντρώνοντας περίπου 450 εκατομμύρια ευρώ σε μια επταετία, που επενδύονται από κοινού σε διακρατικά έργα έρευνας & καινοτομίας και σε παρεμφερείς δραστηριότητες. Έμφαση δίνεται στα Ευρωπαϊκά ύδατα και στις περιφερειακές θαλάσσιες λεκάνες της ΕΕ από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο Θάλασσα έως τη Βαλτική Θάλασσα και τον Ατλαντικό και Αρκτικό Ωκεανό.
• Μπορούν να αναπτυχθούν συνέργειες ανάμεσα στη δράση SBEP και στον πυλώνα γαλάζιας οικονομίας της στρατηγικής EUSAIR;
• Υπάρχει κοινό πεδίο εφαρμογής και δράσης για τις «γαλάζιες προτεραιότητες» της Ελληνικής προεδρίας της EUSAIR και τη δράση SBEP;
Οι θεματικές της δράσης SBEP επικεντρώνονται σε μια γαλάζια οικονομία σε αρμονία με τη φύση και το περιβάλλον, που προωθεί λύσεις για την επίτευξη των στόχων κλιματικής ουδετερότητας, δραστηριοποιείται στο πλευρό των πολιτών και υποστηρίζει την ολοκληρωμένη και υπεύθυνη θαλάσσια διακυβέρνηση.
Η Ελληνική Προεδρία της στρατηγικής EUSAIR δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη των γαλάζιων δεξιοτήτων σε συνδυασμό με τη θαλάσσια ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την περιβαλλοντική προστασία, στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης και της υλοποίησης των σχετικών εμβληματικών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Καταλήγουμε λοιπόν, ότι οι προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας για τη γαλάζια οικονομία στη μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου (EUSAIR) ευθυγραμμίζονται σαφώς με το Πρόγραμμα Στρατηγικής Έρευνας και Καινοτομίας SBEP. Αμφότερες δίνουν έμφαση στη βιωσιμότητα, την ανάπτυξη δεξιοτήτων, την ασφάλεια στη θάλασσα και την περιφερειακή συνεργασία, ενισχύοντας μια ολιστική προσέγγιση για την ανάπτυξη μιας ανθεκτικής και κλιματικά ουδέτερης γαλάζιας οικονομίας.
Μέσα από στρατηγικές πρωτοβουλίες και συνεργατικές προσπάθειες, η Ελληνική Προεδρία στοχεύει να προωθήσει τον μετασχηματισμό που απαιτείται για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή εφαρμογής της στρατηγικής.
Είμαστε ακόμα στην αρχή και προχωράμε δυναμικά!
Φωτογραφίες
Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης:
29/8/2024