Προγράμματα - Προσκλήσεις
Δράσεις στήριξης υφιστάμενων και νέων κοινωνικών επιχειρήσεων Κ.ΑΛ.Ο. στην Κεντρική Μακεδονία
Υποστηρίζονται επενδυτικές πρωτοβουλίες νέων ή και υφισταμένων επιχειρήσεων Κ.ΑΛ.Ο. που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, επιδιώκοντας την προώθηση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και, μέσω αυτής, την ενίσχυση της απασχόλησης.
Η επιχορήγηση αφορά τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ίδρυση νέων επιχειρήσεων, δικτύωση, ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, υποστήριξη λειτουργίας θερμοκοιτίδων, κλπ.
Η Δράση χρηματοδοτεί μέχρι δύο θέσεις εργασίας και συγκεκριμένα:
- σε υφιστάμενες επιχειρήσεις για υφιστάμενες και νέες θέσεις εργασίας και
- σε υπό σύσταση επιχειρήσεις για νέες θέσεις εργασίας.
Επιπρόσθετα, θα χρηματοδοτηθούν λοιπές άμεσες (πλην δαπανών προσωπικού) και έμμεσες δαπάνες του επενδυτικού σχεδίου με τη μορφή απλοποιημένου κόστους και πιο συγκεκριμένα με ποσοστό 40% επί του επιλέξιμου μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους, σύμφωνα με το άρθρο 56.1 του Γενικού Κανονισμού 2021/1060 και το άρθρο 34 της υπ' αριθμ. 114947 ΥΑ (ΦΕΚ Β 6132/01.12.2022). Ειδικότερα, μέσω της δράσης θα επιτευχθεί:
- Η στήριξη και ενίσχυση των παραγωγικών εγχειρημάτων αυτοδιαχείρισης και της συλλογικής κοινωνικής επιχειρηματικότητας
- Η μείωση της ανεργίας
- Η ενίσχυση της απασχόλησης με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
- Η βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της επιχειρηματικής δραστηριότητας των Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) στην Κεντρική Μακεδονία
- Η ενίσχυση της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας των κοινωνικών επιχειρήσεων
- Η μεγέθυνση της κοινωνικής ωφέλειας που οι Φορείς Κ.ΑΛ.Ο. δημιουργούν.
Η δράση εναρμονίζεται με την Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη και το Σχέδιο Δράσης αυτής και την Περιφερειακή Στρατηγική για την Κοινωνική Οικονομία. Εντάσσεται στον Επιχειρησιακό Άξονα 3 της ΕΣΚΕ: «Ένταξη στην αγορά εργασίας, βελτίωση της απασχολησιμότητας και πρόσβαση στην απασχόληση», Προτεραιότητα Πολιτικής 3.2.: «Επαγγελματική κατάρτιση / εκπαίδευση» (Μέτρο 3.2.1.: Πρόσβαση ευάλωτων ομάδων ανέργων σε δράσεις κοινωνικής επιχειρηματικότητας).
Σε ποιους απευθύνεται
Δικαιούχοι είναι υφιστάμενες και υπό σύσταση, πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και συγκεκριμένα:
- Υφιστάμενες επιχειρήσεις του Ν.4430/2016 εγγεγραμμένες στο Μητρώο Κ.ΑΛ.Ο με πιστοποιητικό εγγραφής σε ισχύ, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης
- Υπό σύσταση επιχειρήσεις που έχουν αίτηση εγγραφής στο Μητρώο Κ.ΑΛ.Ο μετά τη δημοσίευση της Πρόσκλησης και οι οποίες ιδρύονται πριν την έναρξη της ενίσχυσής τους από το ΕΚΤ+.
Εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της γεωργίας, αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.
Περίοδος υποβολής
από 14/1/2025 έως 30/4/2025 (ώρα 15:00)
Η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ)
https://app.opske.gr/ κάνοντας χρήση της τυποποιημένης Φόρμας Υποβολής Αίτησης Χρηματοδότησης και συνοδεύεται από όλα τα αναγκαία κατά περίπτωση δικαιολογητικά που προβλέπονται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ «Δικαιολογητικά υποβολής/ένταξης».
Αιτήσεις χρηματοδότησης στις οποίες δεν έχουν συμπληρωθεί όλα τα υποχρεωτικά προς συμπλήρωση πεδία του ΟΠΣΚΕ δεν θα είναι δυνατό να υποβληθούν και να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο.
Περιοχή εφαρμογής
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Όροι και προϋποθέσεις
Οι όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής περιγράφονται αναλυτικά στην Αναλυτική Πρόσκληση της Δράσης. ...
Οι όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής περιγράφονται αναλυτικά στην Αναλυτική Πρόσκληση της Δράσης.
Τι χρηματοδοτείται
Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου ανέρχεται έως 65.000€. Η επιχορήγηση θα ανέρχεται σε ποσοστό 100% επί των επιλέξιμων υποβαλλόμενων δαπανών.
Τα επενδυτικά σχέδια θα χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Καν. ΕΕ 2023/2831 (OJ EL L 15.12.2023) (De Minimis).
Η ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας πρόσκλησης.
Η μέγιστη διάρκεια ολοκλήρωσης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου δε μπορεί να υπερβαίνει τους 24 μήνες, από την ημερομηνία έκδοσης και αποστολής των Αποτελεσμάτων Αξιολόγησης.